tisdag 24 april 2012

Men vad blir skatten i framtiden?

I dagarna sitter många och svettas med sina deklarationer. Den som har sålt hus eller lägenhet och köpt en ny bostad är under vissa förutsättningar berättigad till uppskovsavdrag. Avdraget är vad det heter, man slipper inte skatten men väl får man ett uppskov. En skillnad mot för några år sedan är att man numera betalar en skatt på uppskovet, förut var det en skattefri kredit från staten.

Villkoren för uppskovsavdrag, hur man räknar etc ska jag inte gå in på här. Men jag vill peka på en faktor som jag inte tror att någon tänker på, nämligen följande: Idag är skatten på vinsten vid en bostadsförsäljning 22% (22/30 x 30%), men hur stor är skatten den dag man ska återföra sitt uppskovsavdrag??

Sedan jag började arbeta som mäklare för tio år sedan har skatten gått från 15% till 20% och vidare till 22%. Under samma tid har skatten på uppskovsbeloppet tillkommit och det har dessutom tillkommit ett tak på hur stort avdraget får vara. Det känns INTE speciellt osannolikt att skatten så småningom landar på 30% som är den faktiska skattesatsen i inkomstslaget kapital. För den som har ett uppskovsavdrag på en miljon innebär det i så fall 80.000 kr i ökad skatt. Samtidigt som man varje år betalar skatt på uppsovsavdraget.

GP, DN

tisdag 17 april 2012

Räntebesked i morgon

Idag sitter ledamöterna i Riksbankens direktion och resonerar kring reporäntans storlek de kommande månaderna. Vad de kommer fram till offentliggörs i morgon, onsdag, kl 09.30.

De flesta argument talar för en sänkning: Inflationen är låg, bopriserna stiger inte längre och frågetecknen kring konjunkturen kvarstår. Idag ligger reporäntan på 1,5%, gissningsvis hamnar den på 1,25% i morgon. Att boräntorna justeras ner med motsvarande kan vi nog inte räkna med. Däremot lär inlåningsräntan sänkas illa kvickt.

Nåväl, ingen idé att spekulera mera. I morgon vet vi.

Riksbanken

fredag 13 april 2012

1.6 miljarder till bostadssektorn

Regeringen ska satsa 1,6 miljarder på bostadssektorn. Det är bra. Slopad fastighetsskatt i 15 år innebär nästan 100.000 kronor i (skatte)besparing för en privatperson som bygger ett nytt småhus istället för att köpa ett gammalt hus. Redan idag har man dock lättnader i fastighetsskatten för nyproduktion så skillnaden innebär kanske inte så mycket för hur många nya småhus som byggs.

Fastighetsavgiften för lägenheter ska sänkas till 1.200 kr per år vilket är bra. Men man bygger in en orättvisa i systemet eftersom skatten på småhus inte ändras. Den som bor i villa får betala nästan fyra gånger så hög fastighetsskatt än den som bor i en bostadsrätt i innerstaden.

DN

onsdag 11 april 2012

Optimismen ökar!

Enligt SEB:s boprisindikator tror nu svenskarna på högre bopriser igen. Det förvånar mig inte. Under hösten och vintern hade vi ständiga varningar för bostadsbubbla, oro för konjunkturen och dessutom en börutveckling som efter sommaren 2011 inte var speciellt munter. Allt detta i kombination med att priserna defacto gick ner en smula gjorde att många köpare valde att avvakta. Det i sin tur fick utbudet på marknaden att öka och spä på det hela än mer.

Nu är läget annorlunda. Folk känner sig trygga i att räntan kommer att ligga på en stabil, låg nivå. Förtroendet för den egna ekonomin har möjligen ökat lite och domedagsprofetiorna om konjunktur- och boprisras duggar inte lika tätt längre.

Det bör bli en bra vår för dig som funderar på att sälja!

GP, Svd

onsdag 4 april 2012

Säg din ränta!

"Säg din ränta" (#sägdinränta) startades av Avanzas sparekonom Claes Hemberg som ett upprop på Twitter. Svd kör en liknande kampanj där man på en karta kan kolla vad grannarna har lyckats förhandla sig till för boränta. Initiativet är lovvärt och jag tycker att alla med bolån ska fylla i sina uppgifter HÄR. En karta med resultaten hittar du HÄR. Uppgifterna är såklart anonyma.

Ett litet varningens finger bör dock höjas eftersom det i dagsläget inte går att se när respektive bolåntagare band sina lån. Två grannar kan ha bundit på lika långa löptider men med ett par års mellanrum och då blir jämförelsen totalt missvisande. Men med det sagt kan det vara vettigt att skriva ut en lista (som du hittar HÄR) och ta med till banken inför nästa förhandling. Det går att pruta på räntan och det finns pengar att spara. Missa inte den chansen!

Svd

tisdag 3 april 2012

Villaägarna

Villaägarnas Riksförbund är en organisation som arbetar för att tillvarata alla Sveriges småhusägares intressen. Det kan handla om skatter och pålagor, räntor, byggfusk, ansvarsfördelningar och annat som berör dig som har ett småhus. För den som vill ha en snabb uppdatering på vad som debatteras rekommenderar jag att man följer villaägarna på Twitter: Länk HÄR.