tisdag 27 mars 2012

Roligt blogginlägg

Det är bara att krypa till korset och erkänna att jag varit usel på att uppdatera bloggen. Har haft mycket att stå i sista veckorna, både jobbmässigt och privat. Så idag nöjer jag mig med att tipsa om ett lite småroligt blogginlägg som ni kan läsa HÄR. Håller ni med?

onsdag 21 mars 2012

För få prutar på räntan

På uppdrag av Avanza Bank har Sifo gjort en undersökning om svenskarnas inställning till att pruta på boräntan. Den visar lite överraskande att närmare hälften av bolånekunderna INTE prutar överhuvudtaget.

Anledningen till att man inte prutar är 1. att man känner sig obekväm i situationen och, 2. att man inte tror att man ska få ner räntan ändå. Inget kan vara mer fel.

För den som tycker det är jobbigt att pruta har jag ett bra tips. Kolla vad din bank erbjuder dig. Ring minst två andra banker och säg precis som det är: " X-banken erbjuder mig 4,2% i boränta. Tror ni att ni kan matcha det?". Detta är ett bra sätt för dig som tycker det är jobbigt att sitta på bankkontoret och pruta eller om du har svårt att hitta argument eller bemöta banktjänstemannens påstående. Över telefon kan du förbereda dig genom att skriva ner dina frågor på en lapp och med ett par enkla frågor kan du förhoppningsvis få enkla svar om den andra banken kan ge dig bättre villkor. I det fall du får bättre villkor på en annan bank ska du veta att det är väldigt enkelt att byta bank. Den nya banken tar hand om allting och det enda du behöver göra är att skriva på några papper. Känner du ändå olust över att byta bank får du helt sonika ringa tillbaka till X-banken och säga att du har fått ett bättre erbjudande på Y-banken och be att din nuvarande bank i vart fall lägger sig på samma nivå.

För några veckor sedan dristade jag mig till att författa en liten prutguide, läs gärna den och ge banken en match.

Lycka till!

Svd

tisdag 13 mars 2012

Vem ska man tro på?

Upprepar man någonting tillräckligt länge blir det förr eller senare en sanning. Den devisen tycks vara ledordet för Statens bostadskreditnämnd som under det decennium jag arbetat som mäklare mer eller mindre ständigt varnat för en boprisbubbla. Nu är det möjligen myndighetens roll att vara en återhållsam motvikten till alltför snabbt stigande bopriser, men följer man dess uttalande i media under senaste åren blir det hela en smula lustigt. En snabb sökning på Google illustrerar vad jag menar:

Bengt Hansson på Statens bostadskreditnämnd är analytiker och har under fem år berättat att priserna ska gå ner.

2008: "Det ska ner 20%"

2009: "Det ska ner 20%"

2010: "Det ska ner 20%"

2011: "Det ska ner 20%"

Häromdagen uttalade han sig återigen i Svd att priserna (givetvis) ska ner. Men märkligt nog sa han inget om några 20%. Kan vi månne skönja ett trendbrott?


Svd

torsdag 8 mars 2012

Sicket väder

Mäklare anslutna till Mäklarsamfundet (undertecknad är en) har i en undersökning kallad "Fastighetsmäklarnas bedömning av bostadsmarknaden mars till och med maj 2012", gjort gissningar om framtiden. Som jag skrivit om tidigare bombarderas svenskarna med boprisprognoser och statistik, inte alltid till uppenbar nytta.

Jag ska inte redogöra för undersökningen, det har andra gjort till leda. Men det som mäklarna bedömer som den MINST påverkande faktorn när det gäller prisutvecklingen är vädret. När man tittar ut idag, en bra bit in i mars månad, och möts av snöstorm och slask i Göteborg funderar man ju på hur det är med den där saken egentligen. Måtte det bli vår snart!

GP

tisdag 6 mars 2012

Ytterligare en barometer

Ny vecka ny boprisbarometer. Jag har skrivit om det förr, det är en aning tjatigt med alla undersökningar om vad svenska folket tror om prisutvecklingen framöver. Enligt SKOP, som förärat oss hjälteinsatsen att ringa runt till 1.000 personer, tror svensken nu på en uppgång det kommande året. 37% tror på stigande priser, 27% tror på sjunkande priser.

Sänkt ränta från Riksbanken, något färre krigsrubriker vad gäller världsekonomin och möjligen vårens antågande tycks ha gjutit optimistiskt mod i svensken.

SKOP

måndag 5 mars 2012

Vad är en bostadsrätt?

Det här med bostadsrätt är ganska unikt för Sverige och en rätt knepig konstruktion faktiskt. Jag upplever att många inte riktigt förstår vad det är de köper och tänkte därför ta tillfället i akt att påminna om att en bostadsrätt är en andel i en ekonomisk föreningen till vilken det är kopplat en nyttjanderätt till en lägenhet i evig tid.

Så när man säger att man köpt en lägenhet har man i regel köpt en andel i en förening och en nyttjanderätt till en viss yta. Det är bostadsrättsföreningen som äger lägenheten. Både din och grannens. Och som medlem i föreningen äger du på så vis både din och alla andras lägenheter i huset. Att man som bostadsrättsinnehavare har en "evig nyttjanderätt" är en viktig detalj. Utan den formuleringen finns risken att man har gått och köpt något som kan betraktas som en hyresrätt. Och en hyresrätt får man inte sälja.

Rättigheter och skyldigheter i föreningen bestäms av föreningens stadgar. Dessa ser mäklaren till att du som köpare får ta del av. Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ och den löpande förvaltningen sköts av styrelsen. Hur detta funkar styrs i huvudsak av bostadsrättslagen.

torsdag 1 mars 2012

Att spara eller inte spara el

Elmarknaden i Sverige lämnar mycket i övrigt att önska. Produktionen, prissättningen, avgifterna, konkurrensen, övervinsterna, skatterna, elöverföringen osv är för de flesta människor en obegriplig sörja av begrepp och politisk pajkastning. Att bara förstå sin egen elräkning är för många övermäktigt.

"För mig är det självklart att ingen människa ska behöva ligga sömnlös om natten på grund av oro för elräkningen" skriver energiminister Anna-Karin Hatt. Hennes lösning är att konsumenten ska erbjudas timvis mätning av sin elkonsumtion så att man kan köra tvättmaskinen när elen är som billigast. Alltså på natten(!). Detta ger en sparpotential på ca 50 öre per tvätt. Elbolaget Eon kör en kampanj som de något bombastiskt kallar "Sveriges största energispar experiment". Det illustreras i TV-reklamen med en farbror som stänger av och på sin radio samtidigt som han stirrar på någon slags elmätare i mobiltelefonen. Den godmodiga farbrodern kan potentiellt spara några tior om året på att stänga av sin radio.

Och precis här har vi problemet! Genom förment snusförnuftiga energispartips ska svenska folket bli kilowattjägare som i sin förblindade iver att hitta ytterligare en lampa att släcka helt glömmer bort vad det egentligen är som kostar. Trygga i förvissningen att ett vanligt hem förbrukar närmare 20.000 kvh i uppvärmning av hus och vatten kan Eon vara säkra på att svenskarna även fortsättningsvis kommer att vara slavar under ett högt och oberäkneligt elpris. Och mångmiljardvinsterna kommer att fortsätta att rulla in till el-juntans bankkonton.

Gubben i reklamen borde stänga av värmen, klä sig i bävernylonoverall och sluta duscha. Då hade vi kunnat snacka om Energisparexperiment!


DN, DN, GP, DN