torsdag 1 mars 2012

Att spara eller inte spara el

Elmarknaden i Sverige lämnar mycket i övrigt att önska. Produktionen, prissättningen, avgifterna, konkurrensen, övervinsterna, skatterna, elöverföringen osv är för de flesta människor en obegriplig sörja av begrepp och politisk pajkastning. Att bara förstå sin egen elräkning är för många övermäktigt.

"För mig är det självklart att ingen människa ska behöva ligga sömnlös om natten på grund av oro för elräkningen" skriver energiminister Anna-Karin Hatt. Hennes lösning är att konsumenten ska erbjudas timvis mätning av sin elkonsumtion så att man kan köra tvättmaskinen när elen är som billigast. Alltså på natten(!). Detta ger en sparpotential på ca 50 öre per tvätt. Elbolaget Eon kör en kampanj som de något bombastiskt kallar "Sveriges största energispar experiment". Det illustreras i TV-reklamen med en farbror som stänger av och på sin radio samtidigt som han stirrar på någon slags elmätare i mobiltelefonen. Den godmodiga farbrodern kan potentiellt spara några tior om året på att stänga av sin radio.

Och precis här har vi problemet! Genom förment snusförnuftiga energispartips ska svenska folket bli kilowattjägare som i sin förblindade iver att hitta ytterligare en lampa att släcka helt glömmer bort vad det egentligen är som kostar. Trygga i förvissningen att ett vanligt hem förbrukar närmare 20.000 kvh i uppvärmning av hus och vatten kan Eon vara säkra på att svenskarna även fortsättningsvis kommer att vara slavar under ett högt och oberäkneligt elpris. Och mångmiljardvinsterna kommer att fortsätta att rulla in till el-juntans bankkonton.

Gubben i reklamen borde stänga av värmen, klä sig i bävernylonoverall och sluta duscha. Då hade vi kunnat snacka om Energisparexperiment!


DN, DN, GP, DN

1 kommentar:

  1. Helt enig - det är uppvärmning som kostar, inte tvätta, diska eller ljus. Dessutom så är det pålagorna som kostar (skatter, elcert, utsläppsrätter). Krasst eller cyniskt - men det är inte politiskt görbart att ta all skatt på inkomst direkt, därför är energin tacksam som intäktskälla - vi måste alla ha. Och så lite dåligt samvete på det för att vi förbrukar så mycket, så glömmer vi orsaken till kostnaden.
    Läs gärna "Dubbelspelet" av Maria Eriksson; belyser elmarknaden och visar vad den egentligen är - en skattebas.

    SvaraRadera

Välkommen med din synpunkt eller fråga!