tisdag 17 januari 2012

Köpläge?

Senaste statistiken visar tydligt att priserna på bostäder har justerats ner ganska påtagligt senaste månaderna. När det gäller bostadsrätter är dock prisnedgången på ett års sikt måttliga fyra procent i Storgöteborg och endast en procent för riket som helhet. Ibland talar man lite raljant om kvartalskapitalism. När det gäller månads- och kvartalsvisa statistikuppgifter bör man också vara lite försiktig med att dra alltför långtgående slutsatser.

Att senhösten och vintern var ekonomiskt turbulent påverkar, samtidigt var utbudet av bostäder till salu stort. Lägg där till en säsongsrelaterad avmattning i december och vi har förklaringen till prisjusteringen. Bankernas något stramare utlåning med bolånetak och annat har ytterligare påverkat.

Några procents nedgång borde dock inte vara någon större katastrof. Men man får en tröghet i marknaden i termer av att köparna förväntar sig låga priser medan många säljare fortfarande jämför sin bostad med grannens rekordförsäljning. Här har mäklaren en uppgift i att få parterna att mötas.

Möjligen kan det vara ett köpläge nu. Jag tror inte man som köpare ska förvänta sig något prisras från nuvarande nivåer, utan snarare se en möjlighet att komma in på en rimlig köpeskilling och kanske slippa en hysterisk budgivning. Jag minns när marknaden var trög i slutet av 2008 när finanskrisen härjade som värst. Jag träffade en del spekulanter på visningarna som nästan triumfatoriskt deklarerade att priserna skulle rasa framöver, de lade skambud och trodde de skulle göra sitt livs klipp. Säljarna tackade nej till de låga buden. I början på 2009 tog marknaden fart igen och ordningen återställdes. Skambudsspekulanterna gjorde aldrig någon affär.

Lärdomen är att står man i begrepp att köpa en bostad kan det vara ett bra läge nu. Se till att ha finansieringen i ordning och resonera med säljaren och mäklaren kring en rimlig prislapp. Ett skambud leder oftast till att det inte blir någon affär överhuvudtaget. Lycka till!

GP, Svd, DN, GP

4 kommentarer:

  1. http://vastsvenskamaklarbloggen.blogspot.com/2012/01/tuffa-tider.html
    12:e jan:
    "Bakgrunden är att det omsattes färre egenägda bostäder förra året och med allt fler registrerade mäklare är det således tuffare tider för mäklarna."

    Fem dagar senare skriver du att det var ett större utbud av bostäder, hur ska du ha det?

    SvaraRadera
  2. Svar på kommentar:

    Det kan låta motsägelsefullt, men bakgrunden är att ett stort utbud inte behöver innebära större omsättning. Många bostäder tar helt enkelt längre tid att sälja och somliga blir inte sålda alls, i regel på grund av säljarnas ovilja att gå ner i pris. På så vis ackumuleras ett stort utbud på marknaden som inte per automatik innebär att det görs fler affärer.

    Mvh,
    Ola

    SvaraRadera
  3. Okej, jag förstår. Det känns då rimligt att förvänta sig ytterligare prissänkningar i framtiden då utbudet är så stort? Somliga säljare har ju inte möjligheten att skjuta på försäljningen och får då helt enkelt acceptera ett lägre pris. Vad anser du?

    SvaraRadera
  4. Svar på kommentar:

    Visst, en säljare som måste bli av med bostaden snabbt kan tvingas acceptera ett lägre pris. Och får vi ett fortsatt ökat utbud och allt fler köpare som känner oro för den egna ekonomin kan det påverka priserna ytterligare neråt.
    I andra vågskålen ligger bostadsbrist, hyggligt låga räntor, begränsad nyproduktion och det faktum att priserna redan har gått ner med några procent. Samtidigt fyller den egna bostaden ett basalt behov och vi har trots allt en generell prisnivå som de flesta med en vanlig inkomst klarar av att finansiera.

    Mvh,
    Ola

    SvaraRadera

Välkommen med din synpunkt eller fråga!